Folksam krocktest

Folksam krocktest

Krocktest rostig bil

Hur påverkar rost krocksäkerheten?

Folksams och Villaägarnas unika krocktest av två begagnade bilmodeller visar att rost kan höja risken att skadas svårt eller dö med upp till 20%. Båda bilarna var godkända av bilbesiktningen men däremot skiljde sig orginalrostskyddet väsentligt på de olika modellerna. Krocktesterna gjordes enligt Euro NCAP 2017/18 av Thatcham Research.

Bil 1 hade bristfälligt fabriksrostskydd med rostbetyg 2 i Vi Bilägares unika rosttest. I krocktestet tappade bilen 8 poäng i vuxenskyddet, och fick 18 poäng, jämfört med 26 när den var ny. Det motsvarar ca 20 % ökad risk för att skadas svårt eller dö vid en kollision.

När Vi Bilägare gjorde sitt rosttest på bil 1 rekommenderade de: För lång livslängd bör extra rostskyddsbehandling sättas in, så tidigt som möjligt. Om den rekommendationen hade följts så hade bil 1 säkert behållit sina 4 stjärnor enligt Euro NCAP, krocksäkerheten och varit en säkrare bil för ägaren.

Bil 2 hade ett omfattande fabriksrostskydd med rostbetyg 4 (5-gradig skala) i Vi Bilägares unika rosttest. I krocktestet tappade bilen 1 poäng i vuxenskyddet och fick 32 poäng jämfört med 33 när den var ny.

Slutsats: Rost påverkar krocksäkerheten. Därför rekommenderar Folksam ägare av bilar med rostbetyg 1 eller 2 enligt Vi Bilägare att rostskyddsbehandla bilen för att behålla krocksäkerheten.

Se din bils rostskyddsbetyg HÄR

Se hur vi kontrollerar din bils roststatus HÄR

Gillar du kakor?

För att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats placerar vi ovanligt vanliga cookies på din dator, telefon eller läsplatta.

Jag godkänner